Topsport Alkmaar » Uitgelicht » Zoektocht naar verborgen duursport talent

Zoektocht naar verborgen duursport talent

geplaatst op 20 november 2014

Door een unieke samenwerking tussen de Talentcentra ‘Running’, ‘Swimming’ en ‘Triathlon’ gaat er op 6 december een project van start dat moet leiden tot het ontdekken van talentvolle sporters tussen de 14 en 18 jaar in één van deze drie sporten. Het traject van 10 trainingsdagen in de periode december tot april gaat de sporter zelfinzicht geven of hij / zij geschikt is voor één van deze sporten en of hij / zij de ambitie heeft om zich door te ontwikkelen in één van de talentcentra / trainingscentra in Alkmaar.

In dit talentherkenningsproject slaan de atletiekunie met ‘team distance runners’, de KNZB met het talentencentrum DAW en de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) de handen ineen. Succescoaches zoals Guido Hartensveld, Ronald Stolk en andere gaan de atleten gedurende de 10 zaterdagen trainen, testen en dus doorontwikkelen. De ‘laat-specialisatie sporten’ zoals lange afstand lopen en triathlon weten dat er genoeg beloftevolle sporters in Nederland zijn, maar dat deze sporters nu nog niet geïdentificeerd zijn, omdat zij binnen andere sporten actief zijn. De eerste resultaten van het NOC*NSF talentherkenningsproject ‘ik wist niet dat ik het in me had’ geeft het bewijs dat er heel veel verborgen talent in Nederland rondloopt.

Volgens technisch directeur Adrie Berk van de Nederlandse Triathlon Bond zit de win win vooral in het samen optrekken, begeleiden en speuren naar beloftevolle sporters. “Laat sporters tijdens de trainingsdagen kennismaken met meerdere duursporten en laat ze ontdekken waar ze de meeste aanleg in hebben en plezier aan beleven”. Daarna kan de sporter kiezen voor het aangaan van een nieuwe uitdaging in een andere sport of het blijven beoefenen van de huidige sport. Het voordeel voor aankomende triatleten is dat ze met de beste looptalenten en met de beste zwemtalenten in Alkmaar kunnen trainen. De gemeente Alkmaar en topsport Alkmaar ondersteunen en faciliteren de bonden in dit werkveld ‘talentontwikkeling’

Guido Hartensveld TDR
"Wij kijken er naar uit om door middel van samenwerking op zoek te gaan naar jeugd met passie en aanleg voor de langere afstanden. De uitdaging ligt in het feit dat dergelijk talent veelal verscholen zit, in de zin dat het pas boven komt drijven als het aan de juiste training wordt blootgesteld. Het aanbieden van deze training en het blootleggen van de passie is onze doelstelling."

Ronald Stolk, Talentcentrum DAW
We moeten talent tijdig herkennen, vaak weet een atleet niet eens dat hij talent heeft, zo ook de coaches. Door talent tijdig te herkennen en erkennen kunnen zij uit eindelijk het beste uit hun zelf halen en kans maken op een leuke tijd in sub- of topsport. Wij willen daarom alle zwemmers en trainers van zwemverenigingen uit Noord Holland oproepen deel te nemen aan dit unieke project.
Raymond Koen, topsport Alkmaar
Vanuit topsport Alkmaar zijn we trots op de ontstane samenwerking en hopen we dat het initiatief een succes wordt.

Dat de sportbonden gezamenlijk optrekken juichen we toe en we hopen meer samenwerkingen te zien tussen alle RTC’s (bonden) in Alkmaar om tot een zo sterk mogelijk geheel te komen.
De 10 zaterdagen bestaan uit een zwemtraining, een looptraining en veelal een presentatie. De zwemmers kunnen kiezen voor het zwemtraject of een kennismaking met triathlon. De lopers kiezen voor het looptraject of een kennismaking met de triathlonsport. De trainingen worden gehouden in en om het zwembad ‘de Hoornse Vaart’. Tijdens de laatste zaterdagen van het project zullen er ook wedstrijden of testen in worden gepland.

Opgeven kan via. www.talentdagennoordholland.nl voor sporters van 14 tot en met 18 jaar.