Topsport Alkmaar » Uitgelicht » Zilver voor Bo Bet op 21e Internationale Flowercup

Zilver voor Bo Bet op 21e Internationale Flowercup

geplaatst op 23 maart 2015

Op 21 maart kwamen in Aalsmeer 340 springers in actie uit 18 landen. Daarmee is de Flowercup wereldwijd één van de grootste internationale trampolinetoernooien. De herencategorie werd gewonnen door Pirnammad Aliyev (Kazakstan); bij de dames won Anna Kasparyan(Uzbekistan).

Het was zaterdag in Aalsmeer een dag waarop veel op het spel stond. Ook de Nederlandse springers hebben zich optimaal voorbereid op het toernooi. De Triffis springers deden dat vorige week in de Triffishal, samen met springers uit Canada en Amerika en tijdens een podiumtraining op vrijdagavond in Aalsmeer.
Zaterdag was niet alleen de aftrap van het traject naar het WK in Odense, maar op deze dag was het voor de Nederlanders tevens het enige moment waarop startbewijzen voor de European Games konden worden veiliggesteld.

De hoge limietscore bij de heren, en de vooraf als haalbaar ingeschatte limietscore bij de dames werd door geen enkele Nederlandse springer gehaald. Zowel geroutineerde springsters als Kirsten Boersma, Pascal Wiebering (zij voerden tevens de KNGU ranking-lijst aan) en Andrea Lenders maar ook de veelbelovende jongere senior springsters bleven onder de limiet. Een teleurstelling voor de springers en hun coaches, maar ook voor KNGU topsportcoordinatoren Mark Schuurman en Hans Gootjes, die zagen dat in het sterke deelnemersveld zelfs geen enkele heer in staat was om de voor de heren bepaalde zeer hoge limietscore te springen.

De springers die het dichtst in de buurt kwamen was Kirsten Boersma (zij miste met haar score van 93,945 met miniem verschil de limiet van 93,960) en Triffis springster Bo Bet. Zij bleef als tweede Nederlandse in de voorronde bij de Dames Elite wat verder van de limietscore af (92,290), maar opmerkelijk was dat haar recordscore voor de verplichte oefening (45.120) de hoogste was van die van alle concurrenten (waaronder Olympische en WK-finalisten). Deze score opgeteld bij niet haar 1e keuze-oefening maar de 2e (die zij in de finale sprong) zou haar een puntentotaal hebben opgeleverd van 96.280 (maar liefst 2.320 meer dan de voor Baku vereiste limietscore voor Baku).

De resultaten van Bo Bet, die als enige Nederlandse senior in de Elite klasse in de finale in actie kwam leverde haar niet alleen het enige moment van de lange wedstrijddag in de Bloemhof op waarop het muisstil werd, maar daarna ook een groot applaus van het thuispubliek. Bovendien scoorde Bo Bet hiermee punten in de internationale ranking welke de KNGU onderdeel heeft gemaakt van de EK en WK kwalificatie-procedure. Geroutineerde wereldtoppers als Clare Johnson (USA)(50.715), Cloe Deschenes(50.000) en Samantha Sendel(49.860) liet zij met haar finalescore van 51.160 achter zich.

Maxim van Zeijl (Triffis) en Orlando Gotschin (Pro Patria) waren de kanshebbers bij de heren. De herenlimiet (gebaseerd op een mogelijke top-8 klassering op de UG) lag op bijna 104.000 punten, een score die alleen bij zeer hoog en perfect gesprongen oefeningen voor de heren haalbaar zou kunnen zijn. Dat een trampolinespringer maar één kans krijgt werd voor Orlando Gotschin pijnlijk duidelijk toen hij voortijdig de mat moest verlaten. Ook topspringers uit landen als Uzbekistan, Argentinië en Azerbaijan overkwam dit. Trampolinespringers weten dat het inherent is aan hun sport: Je kunt de wereld overreizen, en dan kan je wedstrijd binnen enkele seconden afgelopen zijn. Dat is wat de trampolinesport bijzonder maakt, en als kijksport spannend en fascinerend.

Maxim van Zeijl sprong zijn oefeningen (met daarin meerdere keren achter elkaar een (drievoudige)Triffis stabiel uit. Omdat 2 sprongen door de Moeilijkheidsjury als “gelijk” werden beoordeeld leverde hij in op MH-score, hij werd 11e en miste nipt de finale.

De drie Nederlandse startbewijzen voor Baku blijven, ervan uitgaand dat NOC*NSF vasthoudt aan de gestelde limieten, in de kast liggen. Een gemiste kas op internationale ervaring voor de (jonge) topspringers, en een grote teleurstelling.

Maar er waren meer teleurstellingen.
Jimmy Demmers was in topvorm, maar hij moest zich wegens ziekte afmelden, Danielle Brandt moest met een blessure de wedstrijd staken, maar ook Pascal Wiebering kwam na een prachtig gesprongen verplichte oefening op de trampolinerand. Zij raakte daarbij licht geblesseerd en moest de wedstrijd staken. Daarmee was haar kans verkeken om haar hoge ranking-punten te bekronen met een startbewijs voor de UG.

Lara Schut en Niamh Slattery kunnen zeer tevreden terugkijken op hun optreden. Lara nam voor het eerst deel in de senioren Elite klasse; zij werd 15e in een veld van 39 dames. Niamh Slattery was tevreden, zij liet zien dat zij zich ondanks een langer durende blessureperiode waardoor zij nog steeds aangepast traint met veel minder training op de trampoline, toch staande weet te houden; zij bereikte als 6e in een veld van 75 meisjes de finale; in de finale steeg zij nog een plek, naar de 5e plaats. Haar categorie werd gewonnen door de Canadese Sophiane Methot.
In deze meisjescategorie maakten ook 2 jonge Triffis-talenten hun debuut; Voor hen was de deelname vooral een mooie en waardevolle ervaring; Van 75 meisjes in hun klasse werd Katie Cowles 48e met 73.370 punten en Marisa Lemo Vigo 57e met 68.575. Katie en Marisa behoorden tot de jongste deelnemers van het toernooi; coach Sven Mooij was zeer tevreden dan zij bij hun internationale debuut beiden hun moeilijke oefening stabiel hebben uitgesprongen; een finaleplaats zat er voor hun nog niet in, alleen al omdat in hun klasse meisjes als Niamh Slattery springen die al enkele jaren ouder zijn (en groter, waardoor gemakkelijk een hogere Time Of Flight score kan worden gehaald).

Voor coach Sven Mooij is de Flowercup het internationale toernooi waar hij zelf als 12 jarige springer zijn internationale debuut maakte als topspringer.

Amanthis Angenent werd 12e in de categorie Dames II; daarmee miste zij nipt de finale maar liet zij 50 concurrentes achter zich.

Roel Teillers sprong een zeer goede verplichte oefening met score 41.890 (van 46 deelnemers in de klasse Jongens Elite stond hij na de verplichte oefening op de 3e plaats). Helaas kwam hij in de laatste sprongen van zijn keuze-oefening in problemen, waarmee een hoge klassering er niet meer in zat.

Het wedstrijdseizoen is met de Flowercup volop van start gegaan; in april staan er nog toernooien in Denemarken en Zweden op het programma en plaatsingswedstrijden voor het NK.